/ Komunitet / Kreshnik Qato ngre lart identitetin shqiptar

Kreshnik Qato ngre lart identitetin shqiptar

Benji Oz on March 17, 2011 - 5:49 pm in Komunitet


Andi Terziu
Kreshnik Qato fiton sërrish në Londër më 19 Shkurt 2011. Kështu përfundoi me fitoren e palës shqip­tare ndeshja e boksit ndërmjet Kreshnik Qatos dhe boksierit anglez Stefan Hughes në Londër. Ndeshja ndërmjet boksierit Qato dhe atij an­glez ishte një ndeshje parapërgati­tore. Ndeshja e boksit ishte e gjatë gjashtë raunde. Ky është një duel për Qaton në prag të një ndeshje të mad­he në muajin maj. Ndërkaq, pas ndeshjes, Qato falenderoi të gjithë ti­fozët shqiptarë dhe promotorin e tij z. Ylli Ndroqi. “U zhvillua një boks i fortë. Jam i kënaqur me këtë fitore. Dueli ndaj Hughes ishte shumë i bu­kur” tha Qato. Kreshnik Qato fitoi nje ndeshje spektakolare. Boksieri shqiptar 33-vjeçar u shpreh mjaft en­tuziast. Kjo u duk fare mirë edhe gjatë ndeshjes së djeshme, ku fitoi ndaj boksierit anglez Stefan Hughes. Gjatë ndeshjes nuk kanë munguar as tifozët e shumtë shqiptarë, të cilët siç tha edhe vetë Qato, e ndjekin hap pas hapi nga ndeshja në ndeshje. Qa­to u shpreh se atmosfera në ring ishte e mrekullueshme dhe fitorja mjaft bukur. Kjo ishte një ndeshje parapërgatitore me gjashtë raunde, ndërkohë që ndeshja e madhe do të zhvillohet në muajin maj.
Kush është Qato?
Ashtu si shumë të tjerë boksierë me emër para tij, Kreshnik Qato vuri deri dorezat në duart e tij në një moshë të re. Ai e filloi karrierën e tij me ekipin e të rinjve të qytetit të Durrësit dhe trajneri i tij i parë ishte Hekuran Shkaba. Në vitin 1992 ai mori pjesë për herë të parë në kampionatin kombëtar për të rinjtë, ku ai fitoi titullin kampion vendi.
Ai përfundoi studimet e tij shkollore gjatë viteve 1993-1997 në shkollën e sportit “Benardina Qer­axhiu” në Durrës. Nën kujdesin personal të trajnerit Dylaver Çoba gjatë këtyre katër viteve të shkol­lës së mesme ai kishte 18 ndeshje, të gjitha të fituara nga Qato. Në kam­pionatin kombëtar për të rritur, ai mori pjesë për herë të parë në 1996, ku ai u shpall si boksieri imë i zjarrtë i veprimtarisë. Pas përfundimit të studimeve u muar vetë me boks dhe shumë shpejt u bë pjesë e ekipit shq­iptar.
Në fushën ndërkombëtare Qato ishte i pranishëm për herë të parë në 1997 duke përfaqësuar Shqipërinë në turneun vjetor “Golden Gloves” në Beograd. Ku ai fitoi të gjitha ndeshjet duke u shpallur kampion Ballkani për peshat 67 dhe 71 kg. Ky aktivitet ishte një fitore e dyfishtë për të dhe Shqipërinë. Shqipëria fitoi medaljen e tij të parë në një ak­tivitet ndërkombëtar boksi për am­atorë.
Ai mori pjesë në studime aka­demike gjatë viteve 1997 dhe 2000 në Akademinë e Edukimit Fizik “Vojo Kushi” në Tiranë, dega boks. Në vitin 2000 ai u zgjodh si kandi­dat për të përfaqësuar Shqipërinë në Lojrat Olimpike që do të mbahej në Sidney Australia.
Sot, Kreshnik Qato është ylli në rritje në rrjet profesional. Ky talent në rritje natyrore u zbulua rastë­sisht vetëm nga Luigi Leo, një res­pektuar dhe njohur trajner profe­sionist, ndërsa që përfaqëson ven­din e tij të lindjes, Shqipërisë, në ndeshjet kualifikuese Olimpike të Sidneit, përsëri në vitin 2000.
Menjëherë pas takimit të tij të parë me Luigi Leo, i cili ka qenë menaxheri i tij të trajnimit profe­sional që ndonjëherë, Kreshnik ven­dosur që të vijnë dhe të trajnuar dhe të jetojnë në Londër., Ja, ai është bërë një emër për të llogaritur në arenën ndërkombëtare boksi.
këmbëngulja e tij për të luftuar për ngjyrat e vendit të tij ka fituar atë një ekip të madh të pa­suesve të fortë dhe atmosferë të mrekullueshme përkrahës ato gjenerojnë pas çdo duel e tij të gjithë. Kreshnik është dritarja e parë dhe e vetme e Shqipërisë në botën e boksit profesionist concomitantly ai është parë dhe e vetme e tyre CHAMPION ËORLD hero.
Qato ka vendosur një shem­bull triumfuar për pjesën tjetër të të rinjve Shqipërisë që aspirojnë për t’u bërë boksi­erët profesionistë. guxim e tij sportive ka bërë një idhull për gjeneratat e reja shqiptare në rritje në Londër sot. Si Hero Ëorld tyre Champ ai është i respektuar dhe pranuar jo vetëm nga një gamë të gjerë të anëtarëve të komunitetit dhe të bashkatdhetarët këtu në Londër, por edhe në të gjithë Mbretërinë e Bashkuar. vështirë e tij të vendosur e trajnimit dhe psikologjike forca ka fituar atë pesë rripa ndërkombëtare.
Më 16 tetor 2004 në Jaltë, Ukrai­në, pas një ndeshje spektakolare mposhti në rrjet e di mirë rus Vlad­imir kampion Zagorodniv dhe fitoi titullin kampion si për Evropën Lindore (EEBA).
Më 5 mars 2005 në qytetin e Dur­rësit e tij të lindjes, pas 12 raundesh boksi luftën kundër Ukrainës Riz­van Magomedov ai fitoi Këshilli Ndërkombëtar i Boksit Title (IBC).
Më 8 dhjetor 2006 në, Londër Da­genham, ai fitoi Zona Jugore Super- Mesme-Pesha Titulli. Kjo ishte një 10 raunde luftën kundër Simone Cuver.
Më 3 mars 2007, në Tiranë, Shq­ipëri Qato shkoi nëpër një dymbëd­hjetë luftën kundër Zaitsev raunde Aleksandër ruse dhe fitoi me pikë EE-EBU evropiane Titulli.
Më 4 prill 2008 Qato mori tij të parë titullin botëror shtënë kundër Sa Vitor Portuguese (13-3). Qato dominoi periudhë dhe kapur e tij të parë ËBF mesme Ëorld Titulli.
Megjithatë ai kurrë nuk kanë qenë në çdo moment të shkurtër të mbështetësit shqiptarë dhe duam të mirën atij i sportit të boksit si Yl­li Ndroqi presidentin e YLDONsh. pk i cili aktualisht është sponsori i tij zyrtar.

Comments are disabled
Rate this article

Comments are closed.