/ Komunitet / Ohri, destinacion turistik i klasit boteror

Ohri, destinacion turistik i klasit boteror

Benji Oz on March 19, 2011 - 5:01 pm in Komunitet

Ohri deri ne vitin 2020 do te jete nje destinacion turistik i klasit boteror, me infrastrukture dhe komune me mjedis te rregulluar me trashegimi te ruajtur natyrore dhe kulturore, kurse turizmi do te jete industria kryesore ne fushen e ekonomise. Kjo parashikohet ne strategjine per zhvillimin e turizmit ne Komunen e Ohrit. Autoritetet e qytetit pranojne se kjo nuk do te jete e mundur pa nje mbeshtetje serioze nga sektori i biznesit dhe shtetit. Eshte e qarte se problemet jane evidente sidomos ne pjesen e infrastruktures se dobet. ”Ne kemi potencial per 12 muaj turizem. Asgje nuk eshte me e mire Venecia ose nje nga qytetet e botes qe vazhdimisht veprojne. Ne kemi shume pak kapacitete per strehim, kemi vetem nje hotel me pese yje. E gjithe kjo eshte e domosdoshme qe ne te behemi nje destinacion i klasit boteror. Me angazhimet tona u soll investitori i pare SORAVIA qe duhej te ndertoje prane INEKS-it, por e gjithe puna u komplikua. Ka investitore, te cilet jane te gatshem per te investuar, por ne nuk kemi toke te mjaftueshme qe mund ta ofrojme”, deklaroi Goce Simonovski, drejtor i Sektorit te Turizmit. Personat e perfshire ne turizem thone se Ohri aktualisht nuk ka kapacitete qe te matet me destinacionet turistike te botes. Thone se kjo eshte vetem nje deshire e disa njerezve. ”Kjo do te jete vetem nje iluzion dhe enderr e parealizuar e atyre qe jane te perfshire ne turizem. Turizmi nuk mund te zhvillohet me rruge me gropa dhe aeroportin ku kohe pas kohe fluturojne aeroplanet. Me nje situate te tille ekonomike dhe politike asnje brend i hoteleve nuk do te deshiroje te investoje ne Oher. Ju nuk mund te promovoni dicka nese me ata qe jane te perfshire drejtperdrejti ne sferen turistike nuk keni bashkepunim te mire”, u shpreh Verica Hajba, punetore turistike. Njerezit te cilet e udheheqin turizmin sillen sikurse amatoret. Nje ceshtje e dhimbshme jane paraqitjet e dobeta te Maqedonise ne panairet e turizmit, nuk ka material te mjaftueshem propagandistik, kurse mjetet qe ndahen per kete destinim jane minimale. Andaj, informacionet se si prezantohet vendi ne boten e jashtme nuk jane inkurajuese. Me vjen keq qe parate shteterore shpenzohen, kurse nga kjo nuk ka efekt kthyes, thote Hajba. Ne drejtim te permiresimit te menaxhimit me turizmin, komuna parashikon formimin e tri qendrave informative turistike, qe do te vendosen ne hyrje te qytetit te Shkupit, ne Manastir dhe ne Peshtan. Ne keto pika, turistet do te marrin informacione per vendosjen ne kapacitetet e strehimit te vellimit te vogel, te hoteleve dhe informacione te tjera te dobishme ne lidhje me oferten turistike te qytetit dhe blerjen e suvenireve.

Comments are disabled
Rate this article

Comments are closed.